KAPPADOKIEN

Om vi hade vart i Turkiet i 2 veckor istället för 1 vecka, så hade jag lätt vilja åka på 2-3 dagars resa till Kappadokien. Kappadokien är ett riktigt mäktigt naturfenomen. 
 
I Kappadokien ligger nämligen grottstaden Kaymakli (1 av 36 städer). Hela området bildades genom vulkanutbrott från vulkanerna Erciyes och Hasan för över 30 miljoner år sen. Luften fylldes med svavelhaltig rök och täckte hela området med ett lager av aska och glödhet lava. När vulkanutbrotten slutade så stelnade hela området. Området utsattes för växlande väder och vind. Tillslut såg allt ut som det gör idag - stora pelare som ser ut som dom har fått en mössa. Peri bacalar på turkiska = féernas kaminer. 
 
I staden har det bott upp till 20 000 människor. Det var religiöst kristna som flydde förföljelse. Hela staden består av underjordiska hus, en del har ända till 12 våningar under jord. Bostäder, kapell, stall, samlingssalar, skolor och mycket annat hänger ihop som ett labyrintsystem och som skapats av befolkningen som bodde här. 
 
Det sägs även att området Kappadokien är det närmaste ett månlandskap man kan komma här på jorden. Skulle vara riktigt coolt att få uppleva någon gång. Men inte denna gång, kanske nån annan gång ? Vi får helt enkelt nöja oss med dom vackra bilderna istället :)
  
 Visst är det coolt ? :)

PIRAT BÅT TUR

Igår var det Babys födelsedag. Vi fira den genom att åka på en båtutflykt med en piratbåt. Åkte runt kl. 9 på morgon och kom hem igen runt kl. 18. Vi sola, fick underhållning, bada, Baby hoppa från båten, simma i en grotta och fick kroppspeeling, såg bergsgeter. såg vilda delfiner och bada typ 50 meter från dom. Riktigt coolt :) Hade tur oxo, var andra gången man såg delfinerna på 2 veckor.

När vi kom hem så fixa vi oss ordning. När vi var klara så kom Ahmet och hämta oss. Åkte hem till han och Maud. Kolla på solnedgången och drack en öl. Gick sedan ner till centrum. Hitta en mysig turkisk restaurang där vi satt många timmar. Käka mezza, god turkisk kebabgryta, drack vin och turkiskt kaffe.

Efter maten gick vi runt lite. Baby fick då finaste presenten av Ahmet och Maud. Ett målat porträtt på mej och Baby :D Så snällt av dom :) Avsluta kvällen med några drinkar på Robin Hood.

YOLO

Igår passera ännu en dag här i Turkiet. Nu börjar solbrännan ta sej allt ;) Dagen i sej var ganska lugn. Bada i poolen och havet.

Så spendera vi över en onödig timme på en tatueringsstudio. Dom har jue så förbaskat svårt att säga vad saker kostar här från början! Tatueraren tyckte vi skulle betala 850 TL = 3400 SEK för två små tatueringar. Nej tack! Mycket billigare att göra hemma i Sverige, trots arbetskostnaderna här är mycket billigare!

Något vi iallafall fixa här nere var våra förlovningsringar. Jag behövde förminska min med 3 storlekar eftersom jag gått ner så mycket i vikt. Baby behövde förstora sin. Det kosta endast 30 TL = 120 SEK. Jätte billigt, bra arbete och nu sitter dom som smäck ;)

På kvällen träffa vi Ahmet och Maud. Dom bor i Katrineholm men har oxo en lägenhet här. Var hemma hos dom först och fika lite. Värsta fina lägenheten med världens utsikt :) Ännu senare så gick vi ut och käka mat. Åt lahambagin (stavning?) = turkisk pizza. Så jäkla gott, min gamla chef gjorde det alltid åt mej förr :) Så åt jag baklava för första gången i mitt liv. Gott men väldigt sött!

När vi käkat så åkte vi på en turist tågtur genom Alanya. Och ännu senare så checka vi in utelivet och drack en god Banana Diquari. Kom hem till hotellet igen runt kl. 02.30.

ALANYA

Som Ni bloggläsare redan vet, så befinner vi oss på en underbar semester i Turkiet. Närmare bestämt i staden Alanya. 

Alanya ligger i provinsen Antalya. Alanya är en vacker badort belägen på en halvö i sydvästra Turkiet. Det bor ca 100 000 invånare i Alanya. Ytan är på ca 1600 kvm. Alanya har över 10 km vackra sandstränder och turkost vatten. Dels Östra Stranden och den mest berömda - Kleopatrastranden (den vi bor bredvid) - som den egyptiska faraon enligt legenden fick i bröllopsgåva från Marcus Antonius. 
 
Mitt i Alanya finns det en stor åttahörnig borg - Kizil Kule (Röda Tornet). Det är stadens symbol. Borgen är från 1200-talet och står på en klippa 250 m.ö.h. Borgen är en förnäm fästning från medeltiden. Den består av hela 150 torn och ringmuren är 7 km lång. Om man vill kan man klättra upp för alla 85 stegen och njuta av utsikten.
 
Alanya har en marknad på Fredagar i den norra delen av staden - Yenihal marknaden. Marknaden är öppen från solens uppgång till dess nedgång. Finns även bra shopping i basarkvarteren innanför hamnen. Man ska tydligen inte glömma att pruta ;) Hamnen är även Alanyas sociala centrum. Där finns Alanyas kända nattliv som består av många pubar, clubbar och restauranger. Robin Hood ska vara den populäraste clubben. Den har 3 våningar och gratis inträde.