MIN FÖRLOSSNING

Idag blir Alina 4 veckor gammal - så en perfekt dag att dela med min förlossningsberättelse... Tänk att vi redan haft henne hos oss redan i 4 veckor <3 
 
Onsdagen den 1 Juni (v. 39+1) så hade jag ett planerat möte med läkare på förlossningen på Mälarsjukhuset ang. ev. igångsättning. Natten innan mötet så hade jag gått igenom i huvudet flera gånger vad jag skulle säga till läkarna så dom verkligen skulle förstå hur dåligt jag mådde och var desperat efter en igångsättning för jag orkade absolut inte mera pga. all smärta som började påverka mej mer och mer psykiskt!
 
Vi kom in till förlossningen kl. 9. Som vanligt kontrollerades bebis hjärtljud med CTG och mitt blodtryck kollades. Blodtrycket var 146/97 så det hade gått upp igen... Runt kl. 11 kom äntligen läkarna in. Dom fråga hur jag mådde och innan jag ens hann säga något så sa den ena att dom sätter igång mej - inget snack om saken! Dock sa dom att jag kan nog räkna med att det kan ta runt 3 dygn innan förlossningen sätter igång då jag var förstföderska, livmoderstappen var helt omogen och endast öppen 2 cm.
 
Kl. 12.15 fick jag första dosen Cytotec. Jag skulle få max 10 doser varannan timme. Fick andra och tredje dosen och inget hade hänt! Vid kl. 18.15 fick jag fjärde dosen som blev min sista. Efter jag fått fjärde dosen så tänkte jag och Baby sova två timmar tills nästa dos. Jag hinner bara lägga mej ner bredvid Baby på förlossningssängen - då något smäller till inom mej och jag skriker till och tror att det är blod överallt! Det var vattnet som gick kl. 18.45. Jag får ännu värre förvärkar än vad jag haft innan nästan direkt efter vattnet gått. Trots smärtsan så går jag ett varv runt avdelningen med hjälp av ett gåbord.
 
Jag har så ont men barnmorskan säger åt mej att andas igenom värkarna. Runt kl. 20.30 så har jag ännu ondare och får då lustgas. Lustgasen blev min bästa vän under hela natten ;) Det tog ett tag innan jag fick in snitsen på användningen av lustgasen men tillslut så. Den tog inte bort smärtan men den gjorde så jag stod ut. Kl. 22 kommer barnmorskan in för att kolla om jag är öppen något mer. Jag säger då; - fan om jag inte är öppen något mer med den här jäkla smärtan, då blir jag jättebesviken! Hon kollar och säger förvånat; - vet du vad ? Du är öppen 10 cm redan... 
 
Sedan kommer barnmorskan och undersköterska in på vårt rum. Jag frågar om det är nu jag kan få Epidural - ryggbedövning ? Visst kan jag få det men barnmorskan säger att förlossningen nästan är klar så jag struntar i det helt enkelt! Nålrädd som jag är och tänker jag har jue iallafall lustgasen ;) Därefter började utdrivningsarbetet av bebis. Vilken smärta - jag skrek i lustgasmasken för att klara av det! Jag hade tänkt att föda stående men hade inte pallat av att stå pga. smärtan så istället födde jag i gynställning.
 
Kl. 3 var det dax för mej att krysta ut bebis. Jag krysta och krysta medan min ork försvann mer och mer :( Jag krystade för allt jag hade men det gick inte! Rätt som det var så larmade barnmorskan in fler barnmorskor då bebis hjärtljud blev svagare och svagare. Två av dom tryckte upp mina ben mot magen medan vår barnmorska drog ut bebis kl. 03.28. Bebis skrek inte då hon kom ut men efter lite massage och klappningar på ryggen så skrek hon. Barnmorskan visade oss att det var en flicka och la henne på min mage men jag bad dom ta bort henne då jag var så borta av lustgasen och jag visste något inte stämde! 
 
Barnmorskan klippte navelsträngen och sedan sprang dom iväg med henne. Barnläkaren kontrollerade allt och lät henne ligga på Neonatalen. Sedan var det dax för mej att krysta ut moderkakan. Usch, kändes som att föda ett barn till och jag nästan vägrade krysta ut den! Men efter 45 minuter så kom även den ut...
 
Efter det låg jag själv kvar i förlossningsrummet och fatta knappt vad som hänt... Vid kl. 5.30 kom Baby tillbaka till mej och vi fick den berömda födelsefikan. Vi somna och vid kl. 8 ville jag se min dotter. Vi blev då förflyttade till BB och fick hälsa på henne på Neonatalen. Vid kl. 12 blev hon inflyttad till oss på BB då hon blev "okej-stämplad" av barnläkarna.
 
Btw. bebis var INTE 9% för liten som dom sa enligt tillväxtultraljudet ;)
 
Vårt förlossningsrum
 
Sista fotot på mej med Alina i magen
 
Födelsefikan
 
Alina två timmar gammal
 
Alina 4 timmar gammal
 
 Alina 12 timmar gammal

LIBERO BABYVÅRD

“Detta är en annons/reklam för Libero och innehåller annonslänkar"
 
 
För ca 2 månader sedan fick jag en välfylld neccesär hemskickat av Libero. Hade först tänkt att blogga om produkterna direkt, men istället valde jag att vänta tills Alina bestämde sej för att komma till världen så jag fick chansen att prova och recensera produkterna ordentligt!  Kan jue redan skriva nu direkt att Libero är helt klart mitt favorit märke när det gäller babyvård och blöjor. Stort plus för deras Liberoklubb där
man kan samla poäng från blöjpakten och sedan byta till olika produkter!
 
Libero har re-lanserat deras Baby Care sortiment så att du lättare ska hitta rätt babyvårds produkter i butikshyllorna. Liberos Babyvårdsprodukter är Svanenmärkta, dermatologiskt testade och innehåller
naturligt återfuktande, mjukgörande och vårdande nordisk rapsolja och sockerbetsextrakt.

Vill du få mängder med hudvänliga tips och råd kring hur du tar hand om ditt barns ömtåliga hud ?
Då borde du läsa Liberos Hudskola. Hudskolan är uppdelad i fyra olika kategorier - Byta blöja, Beröring, Smörja, Bada. Är du medlem i Liberoklubben så samlar du dessutom poäng för varje kategori du läser om :)
 
 
Libero Mats - 6 st engångsskötbordsunderlägg gör det enkelt och hygieniskt att byta blöjor. 
Perfekt att ha med i skötväskan när man är på språng eller även hemma för att skydda skötbordet
när barnet är litet och har lätt för att kissa och bajsa direkt på bordet.
Riktigt smidigt att ha med sej i skötväskan. Känns fräschare med egna skötunderlägg när man byter blöja på offentliga toaletter men även när man är bortbjuden så man slipper en överraskning när man är en gäst ;) Vi har även använt våra när vi bytt blöja i sängen på nätterna för att undvika överraskningar där eller när Alina ligger naken och luftar sej här hemma.
 
Libero Hand & Face Wipes - 20 st mjuka våtservetter för barnets ansikte och små händer.
Servetterna är parfymfria och den nordiska rapsoljan i servetterna både vårdar
och återfuktar huden, samtidigt som händerna och ansiktet blir rent.
Jag har bara testat dessa på mej själv än så länge, då Alina inte smutsar ner sej så värst mycket än ;)
Servetterna känns verkligen mjuka och återfuktande. Dom tar även bort smuts enkelt!
 
Libero Soft & Mild Wet Wipes - 56 st mjuka och vårdande tvättservetter för dom minsta
från allra första stund. Tvättservetterna är både oparfymerade och alkoholfria.
Libero Wet Wipes - 56 st mjuka och vårdande tvättservetter. Tvättservetterna känns fräscha
och härliga mot ditt barns hud. Rapsoljan i våra tvättservetter är rik på mjukgörande E-vitamin.
Jag har testat ganska många olika sorters tvättservetter redan och dessa från Libero är helt klart dom bästa.
En del tvättservetter kan lukta ganska konstigt tycker jag och känns inte som att det blir ren, men med dessa
så känns det rent direkt! Eftersom Alina är så liten fortfarande så föredrar jag att använda Libero Soft & Mild Wet Wipes.
 
Libero Waste Bags - 3 rullar med 15 st påsar för använda blöjor. Påsarna håller effektivt bort lukten. 
Rullen går smidigt ner i väskan och påsarna har praktiska handtag för att knyta ihop dem med.
Plasten påsarna är tillverkade av är delvis en återvunnen plastråvara.
Perfekta små påsar att kasta blöjrona i. Vi har en rulle i skötväskan och en rulle i sovrummet för snabba nattblöjbyten -
för inte vill man ha en illaluktande blöja i sovrummet när man vaknar ? ;) Stort plus för påsarnas fina lila färg :)
 
Libero Oil - 150 ml oparfymerad olja. Oljan tar varsamt hand om bebishuden. Oljan kan droppas i badvattnet eller appliceras direkt på kroppen. Den passar även bra vid blöjbytet och under babymassage.
 Jag använder denna olja när jag rengör huden vid blöjbyten efter tips från Libero. Riktigt smart då huden
blir ren och mjuk men aldrig röd. När jag lärt mej babymassage så lär nog oljan gå åt ännu mer ? :)
 
Libero Cream - 100 ml återfuktande hudkräm för bebisar ömtåliga hud. Smörj in kinderna, bebismagen, rumpan eller kanske de små händerna. Den oparfymerade och Svanenmärkta hudkrämen kan användas på hela kroppen.
Den nordiska rapsoljan i krämen har naturligt mjukgörande egenskaper för ömtålig hud. 
Jag använder denna på Alinas torra händer och fötter. Efter endast någon gångs användning
så blir dom mjuka och lena igen precis som det ska vara på små bebisar :)
 
Libero Shampoo - 200 ml milt oparfymerat baby schampo. Schampot är naturligt vårdande tack
vare extrakt från nordiska sockerbetor. Extraktet har en vårdande effekt och schampot
rengör varsamt ditt barns känsliga hår och hårbotten.
Alina har mycket hår, men jag har inte tvättat det med schampo än då hon fortfarande är så liten och håret är mjukt och rent som det är. Men jag är nästan 100% säker på att även denna produkt är bra som alla andra Libero produkter :)
 
Libero Baby Wash - 200 ml oparfymerat babytvål. Tvålen innehåller vårdande extrakt från sockerbetan.
Använd den för att tvätta rent bebisrumpan mellan blöjbyten eller vid bad. 
Jag använder den som tvål när Alina har badat. Huden blir ren och mjuk. '
Kanske även provar den vid nästa blöjbyte som Libero tipsar om ?

DAGARNA SOM MAMMA RULLAR PÅ <3

I Måndags var vi en runda på stan tillsammans med svärmor. Gick in på Svenska Kyrkans loppis där dom hade utförsäljning - alla saker 50%. Baby hittade äntligen en sak jag letat efter väldigt länge på flera loppisar - nämligen en glasfigur med Alinas stjärntecken tvillingarna! Vi köpte även ett halsband i silver med Alinas stjärntecken och en liten mini-ikon till Alinas rum. Hennes pappa är jue Ortodox så lite från han måste hon jue oxo få ;)
 
I Tisdags åkte svärmor hem... Vi hade tänkt att gå ut och käka men himlen öppna sej så blev hemma liggande i soffan framför tv-serien Bron istället! Så jäkla bra serie jue, har bara två avsnitt kvar att se på tredje säsongen ;) Inte ofta jag fastnar i någon tv-serie men dennna gjorde jag det med!
 
I Onsdags börja vi dagen med ett besök på BVC. Allt med Alina såg bra ut förutom att hon fortfarande går upp för lite i vikt :S Jag ammar och ammar hela tiden, men verkar som att mjölken aldrig vill rinna till ordentligt :( Jaja, jag fortsätter kämpa på - så lätt tänker jag inte ge upp ;) På 1 vecka har hon bara gått upp 120 gram så vi ska tillbaka och väga henne på Måndag igen... Hon har iallafall växt 2.5 cm sedan födseln och hon blev godkänd på att fästa och följa med blicken :) 

Efter BVC besöket så kom Maud på kaffe hos oss. När Maud gått så gick jag och Alina hem till Vivica. Sedan följde gudbarnen med hem till oss ett tag. Vi käka mat och kolla på en film tillsammans <3
 
I Torsdags var jag och Alina ute på stan för första gången utan Baby, för att fika med Clas. Självklart var Alina vaken och ville äta medan vi var fikade och somna precis när jag kom hem igen ;) Men gick förvånansvärt bra att amma public - har lite fobier för det, men vad gör man inte när sitt barn skriker av hunger ? I Torsdags blev även Alina redan 3 veckor, tänk om bara 5 dagar är hon redan 1 månad gammal. Helt otroligt hur snabbt tiden går, ännu snabbare när man har barn tydligen :)
 
Och igår var det jue midsommar... Den firade vi hemma hos mina päron med god mat och familjemys <3 
 
Idag ska vi få finbesök av Tina och lilla Alicia <3 Ska bli kul att ses igen då vi sågs sist i December när båda var gravida. Så idag ska våra bebisar får träffa varandra för första gången <3 Så nu ska jag bädda ordning gästsängen och dammsuga lite snabbt och ge Alina mat. Sen blir det att tralla ner till tågstation och möta upp dom <3
 
Alina midsommarfin i sin klänning som hon fick i present av Maud och Ahmet
 
Och med sitt fina hårband som hon fick i present av min moster och mina kusiner
 

 Mormor Lena med Alina

Moster Jennifer och Alina

BARN LISTA

Hur många barn har du, och hur många planerar du att skaffa? 
Lilla Alina - så har ett och vi har bestämt oss nästan till 100% att det inte blir några fler! 

Ett redskap/verktyg som är barn/babyrelaterat som är ett måste?
Amningskudde väljer jag då - något som alla kan ha nytta av och det går att använda på så många sätt. Jag använder den som man ska under armarna när jag ammar Alina, jag använder den som kudde på sidan när jag ammar Alina, jag lägger Alina i den - så att den blir som armar runt henne, när Alina blir äldre kan hon även sitta i hålet och ha kudden som ryggstöd och så använder jag den som kudde i soffan ;)

Något du älskar att göra med ditt/dina barn?
Nu är jue Alina så liten, men min favorit syssla med henne är att ha henne sovande på mage på mina bröst. Det är såååå mysigt och det är något jag verkligen kommer sakna när hon blir äldre :S

Favoritbutik att shoppa till barnen och varför?
Kappahls Newbie kollektion men största favoriten är nog eBay. Finns så mycket billiga saker och kläder i alla storlekar och trots sina billiga priser så håller dom flesta sakerna kvalité.

Har du alltid velat ha barn? Varför/varför inte?
Från en början av min ungdom har jag alltid vilja ha barn men sen när åren tillsammans med Baby blev fler så blev jag lite osäker... Halva jag ville medan andra halvan trivdes med hur vårt liv var utan barn! Men sen när jag väl blev gravid så bestämde vi oss direk för att behålla bebisen som då blev Alina <3

Det bästa som finns med att vara mamma? 
Att vakna och somna bredvid det finaste vi gjort <3 Men även att se alla framsteg Alina gör. 

Något mindre roligt med att vara mamma? 
När Alina gråter och gråter och vi inte vet vad hon vill, det är hjärtskärande :( Och när man är extremt trött själv men det är inte Alina eller när hon vill äta precis när man själv somnat. Men vad gör man inte för sitt älskade barn ? ;)

Ditt bästa tips för en nybliven mamma? 
♥ Fota och filma massor. Första tiden går så snabbt. Sortera fotona/filmerna efter månader för att enklare kunna se tillbaka
♥ Fråga andra om råd, men räkna med att få en massa olika råd då dom flesta säger olika. Gör det du känner är rätt för just dej och din bebis.
♥ Följ alltid din magkänsla först oavsett vad!
♥ Bebismys massor. För både din och din bebis skull. Men som jag skrev ovan - första tiden går så snabbt och jue äldre barnet blir jue mindre vill det ligga på dej 
♥ Det är jobbigt och krångligt att amma i början, men ge inte upp - det blir bättre!

Slutligen, visa en bild på dig och ditt/dina barn.
Asful bild på mej, men det bjuder jag på - dessutom ända fotot på oss två hittills ;) Första mötet med Alina på Neo,
förutom dom sekunderna hon låg på min mage direkt efter förlossningen.